Wat is loopbaancoaching?

Laten we eens kijken naar wat loopbaancoaching nu eigenlijk inhoudt. Wellicht goed om te beginnen met het feit dat loopbaan coaching, counseling en begeleiding regelmatig door elkaar heen gebruikt worden.

Wat is coaching? Gebaseerd op mijn eigen ervaringen en wat ik erover heb bestudeerd, kom ik tot de volgende definitie. Coaching gaat uit van het idee dat ieder individu zichzelf motiveert. Coaching is gebaseerd op een relatie van vertrouwen tussen jou en je coach. Je capaciteiten, creativiteit en vindingrijkheid worden als startpunt genomen. Aan het begin van de meeting stel je je loopbaan vraag vast, dit kan ook in samenspraak gaan met de coach. Gedurende het proces zal de coach je begrip tonen, je uitdagen en je stimuleren om je doel na te streven.

In het verleden was loopbaan coaching meer gericht op het begeleiden van de keuze voor een beroep. In die tijd werd loopbaan keuze meer gezien als een statisch en eenmalig proces.

In deze tijd bevinden we ons in een dynamische netwerk economie waar het weten hoe je jezelf kunt sturen en motiveren heel belangrijk is geworden. Daarnaast is de scheiding tussen werk en privé aan het vervagen, bijvoorbeeld door Het Nieuwe Werken. Loopbaancoaching is nu een proces dat je stimuleert om na te denken over jezelf en loopbaan keuzes te maken die passen bij wie je bent.

Als je al weleens een verandering hebt meegemaakt in je carrière dan herken je waarschijnlijk deze vijf fases die je tegen kunt komen voordat je je volgende stap neemt.

Accepteren van de situatie waar je nu in zit
Een kijkje dichterbij nemen naar jezelf; je persoonlijkheid, skills en kwaliteiten
Bedenken welke richting je op wilt gaan
Jezelf oriënteren op nieuwe mogelijkheden
Je nieuwe carrière stap in de praktijk brengen

Om het allemaal wat concreter te maken geef ik hieronder wat voorbeelden van coach gesprekken die ik heb gevoerd. Voor dit artikel zijn de personen zijn onherkenbaar gemaakt.

“Ik weet niet zeker of dit de juiste baan is voor mij”
Samen zijn we gaan kijken waar deze twijfels vandaan kwamen en hebben we ze geëvalueerd. De klant en coach hebben samen een plan gemaakt waarin we de veranderingen die ze in haar baan kon aanbrengen hebben opgenomen evenals andere bedrijven en banen die haar aanspraken. Ze is haar ideeën gaan testen met mensen in haar netwerk. Ze herinnerde zich de directeur van een bedrijf  dat haar aansprak. Ondanks dat ze dit spannend vond, heeft ze hem weer eens gebeld. Hij reageerde positief en ze heeft een gesprek met hem gehad. Uiteindelijk werd ze aangenomen door dat bedrijf in een functie die goed bij haar paste.
“Ik wil in het buitenland werken maar ik weet hoe ik dat kan aanpakken”

We bespraken waarom de klant naar het buitenland wilde en wat hij daar wilde doen. We keken naar de buitenland droom en wat deze voor hem betekende, terwijl we ook bekeken wat hij zou kunnen doen wanneer de buitenland optie niet zou kunnen doorgaan. We bespraken alle opties en maakte een plan. Hij is met mensen om hem heen het plan gaan bespreken en heeft toen besloten welk scenario hij wilde gaan uitvoeren.
“Ik ga afstuderen maar heb geen idee wat ik wil gaan doen”
De coach nodigde de klant uit om een stap terug te nemen om de situatie van een afstand te bekijken. We observeerden de twijfels en bekeken waarom die daar waren. We bespraken zijn achtergrond, hoe zijn ouders een boterham verdiende en wat hun verwachtingen waren van hem. De klant nam een carrière test en we bespraken de uitkomsten, zijn persoonlijkheid, vaardigheden en de best scorende carrière paden. We spraken af welke loopbaan paden hij nader ging onderzoeken en hoe hij dat ging doen. Gedurende dit onderzoeken ontmoette hij een alumnus van de universiteit waar hij had gestudeerd die hem introduceerde bij de recruitment afdeling. Dat is hoe hij zijn eerste baan vond.

Zoals je ziet, kan een coachingsproces een nieuwe stap genereren, bijvoorbeeld als je een nieuwe baan vindt. Maar dit is niet altijd het geval en ook niet altijd nodig. Het onderzoek op zichzelf kan voldoende zijn en je kunt besluiten “ik heb het onderzoek gedaan maar voor nu laat ik de zaken zoals ze zijn.” Of nieuwe ideeën komen bij je op, kleine veranderingen die je kunt maken in je huidige functie die je baan meer voldoening geven.

Alle coachingsgesprekken zijn anders en komen met hun eigen dynamiek.

Comments are closed.